16 vakre turer på Senja byr på hav, fjell og skog

Bratte stier til spisse tinder med uendelig havutsikt, snille turer i fjæra midt i kulturarven og myke stier inn i susende furuskog: Vandring på Senja er artig, variert og uendelig vakkert. Og det finnes en sti for nesten alle.

Norges nest største øy er et mikrokontinent – en kandidat til klisjéen «et Norge i miniatyr» – med masse variert landskap. Utemmet og urørt som øya er, er Senja også lett å utforske til fots. Her har vi gjort et utvalg av vandreturer som er lette til middels vanskelige, og som egner seg for dagsturer på eventyrøya Senja.

Hamn i Senja er gammel industrihistorie

Det gamle gruvesamfunnet og handelsstedet Hamn i Senja er nå et lite turistanlegg med overnatting og servering. Det finnes også annen overnatting i nærheten. Her er det også fine turer man kan gå. Parkering finnes på Hellandsneset, der den gamle gruvebyen lå. I 1872 starter gruvedriften, og etter hvert arbeidet 350 mennesker her. En liten by med 650 mennesker hadde skole, kirke, butikker og et bakeri. I 1886 stengte alt ned, og i dag er det bare tuftene igjen. Det vakre stedet innbyr imidlertid til utforskning.

Fra Storvatnet og Utsikten ser du nittiåtte øyer

Vel parkert på Hellandsneset kan du også utforske mer historie og gå på lette turer. Storvatnet er et vannmagasin fra 1882 bygd for å forsyne Europas første og verdens andre vannkraftverk. Stien følger de gamle rørgatene oppover. Mens du går oppover, blir utsikten stadig videre, og du ser alle de 98 øyene i Bergsfjorden, mange med hvite sandstrender. Fra Utsikten, rett ved Storvatnet, ser du ut mot horisonten i vest. Går du i joggesko, kan du snu her. Har du skikkelig turutstyr, kan du fortsette den bratte stien til Sukkertoppen (456 meter). Utsikten er enda videre, men den egner seg bare for turvante.

Det veien slutter i Mefjordvær, begynner eventyret

Mefjordvær er et malerisk fiskevær med gamle og nye hus, alt med flott utsikt til fjorden og storhavet. Går du på tur mellom fjell og hav rundt fiskeværet, får du enda mer med deg. Turnettverket her består for det meste av enkle turer.

  • Knuten er en lett tur til en kolle sørvest for «været». Herfra ser du midnattssola om sommeren og solnedgangen på høstparten. Stien er lett å gå, godt merket og starter på fotballbanen i Mefjordvær.
  • Skøyteneset: Dette neset går helt ut i havet, og byr på flott utsikt mot horisonten. Vi snakker selve Storhavet.
  • Kyle: Dette fjellet byr på bratt, men jevn stigning opp til 503 meter. Fra toppen ser du hele yttersida av Senja, og fiskeværene Mefjordvær og Senjahopen ligger på hver sin side av fjellet. Du trenger gode sko og litt fjellturerfaring for å ha en fin tur.

Torsken er ei fjordbygd nær havet

Torsken er et tett fiskevær med et par hundre innbyggere ved en liten fjordtarm rett ved storhavet. Den lille, rødmalte kirken fra 1700-tallet ligger midt i «været», og utsikten mot spisse tinder er imponerende. Herfra går det fine turer.

Klubban: Midt mellom de spisse tindene ligger det en rund kolle på 195 meters høyde som er lett å nå til. Turen opp hit har jevn stigning, og kan nås av de fleste. Du kan parkere ved inngangen til fiskeværet, og så tar det en times tid fram og tilbake.

Midtertinden: Dette er en skikkelig fjelltur med 623 meters stigning, og den tar gjerne 3-4 timer tur retur. Den første delen består av jevn stigning, men det er noen krevende partier aller øverst. Fra toppen ser du fra fjellene ved Tromsø i nord til fjellene ved Harstad i sør. Syns du hele turen høres krevende ut, kan du stoppe på Ravnfløya. Her er det havutsikt over til Andøya på andre sida av Andfjorden.

Turer på Senja

En oversikt over turer nevnt i artikkelen. Tallene refererer til omtrentlig plassering av parkeringsplassene. Dette må imidlertid tas med en klype salt, fordi vi er nødt til å plassere pila på nærmeste husnummer.

Sørkysten er Senjas vennlige side

Sørsida av Senja, særlig rundt halvøya Stonglandet, kan føles som en skikkelig riviera med strender og rolig vann. Rivieratemperaturer er derimot ikke alltid garantert – forsiktig sagt. I dette området har vi plukket ut tre turer; en flat tur langs fjæra, en lavere ås og en heldagstur for de fjellvante.

Vær trygg på tur og minsk avtrykket ditt

Dronningstien fører til sørspissen

Denne lette turer tar deg gjennom skog og kulturlandskap til spissen av Stonglandet, inkludert Senjas sørligste punkt. Terrenget er lettgått, og de fleste kan gå turen. Langs ruta finner du sjelden kystfuruskog, myrer, slåttemark, beite for buskap og kulturminner som naust, stabbur og sommarfjøs. Runden er på ca. 9 km, og tas lett på tre timer. Skulle du ha lyst på litt mer tur, kan du legge turen om Stangnesfjellet, som er 301 meter høyt. Parkering er utenfor Hofsøy bygdemuseum. Turen er oppkalt etter turglade Dronning Sonja som selvsagt har prøvd løypa.

Fra Leirpollfjellet ser du alle øyene

En relativt enkel fjelltur er Leirpollfjellet nord på Stonglandet. Turen passer for de aller fleste, siden høyden er på rundt 250 meter. Belønningen er den fantastiske utsikten. Fra toppen ser du toppene på Senja i nord, det fjellrike partiet nord på Andøya i vest, Norges fjellrikeste øy Andørja i øst, fjellene ved Harstad sør og helt inn i Vesterålen i sørvest. Regn et par timer tur retur, turen er bare 3 kilometer lang. Det finnes parkering ved foten.

Sjursviktinden er den store utfordringen

På Senjas sørvestspiss byr Sjursviktinden på en utfordrende, men ikke ekstrem tur. Fra toppen ser du mye av Vesterålen og Vågsfjord-området rundt Harstad. Like imponerende er ytterkysten av Senja i nord. Nær toppen er det også et naturlig hull i fjellet. Denne turen krever gode sko, nok klær og godt med niste, og du bør absolutt ha fjellturerfaring. Det tar 5-6 timer å gå opp og ned de 791 metrene og sju kilometrene. Det finnes parkering ved foten.

Hesten rir mellom fjordene

Et populært instagramfjell er Hesten, som kan beskrives som et kort og brutalt fjell. Det er mindre enn to kilometer å gå til toppen, men du stiger 670 meter. Herfra ser du den kjente fjellformasjonen Segla rett imot, og du har også utsikt til Mefjorden i sørvest og Øyfjorden i nordøst. Det er nettopp utsikten som har gjort fjellet så populært på instagram. Det finnes egnet parkering i fiskeværet Fjordgård ved foten. Ha gode sko og en ekstra jakke klar.

Ånderdalen byr på lettgått villmark

Ånderdalen nasjonalpark har en spesiell kystfuruskog rund Åndervatnet, en spesiell flora og et variert landskap av vatn og vassdrag, fjell og fjord. Det finnes mange avsides hjørner i nasjonalparken som krever overnatting i telt, men noen deler er lett å nå på en liten tur. En runde i skogen ved Åndervatnet byr på stille furuskog og utsikt mot fjerne fjell. Spis nista og drikk termoskaffen i den arkitektonisk utformede gapahuken. Den runden vi lenker til, er på rundt 4 kilometer variert terreng med lav høydeforskjell. Det burde ta 2-3 timer, inkludert hyppige stopp. Parker på motsatt side av Hyttekroa i Tranøybotn.

Husfjellet byr på den store utsikten

Husfjellet, som er 632 meter høyt, er velkjent fra instagram fordi du ser Okshornan og ut mot den åpne Atlanteren i vest. Turen er av den korte og brutale varianten, men terrenget er ikke veldig vanskelig. I Sommardalen, som ligger på 327 meters høyde er det gapahuker man kan ta kaffepausen i mens man ser ut over de 98 øyene i Bergsfjorden. Om du snur og går ned herfra, finnes det tilgivelse. Det tar rundt 4 timer tur retur Husfjellet, og rundt halvparten om du snur i Sommardalen. Parker på Skaland, som både har parkering, butikk og hyggelig kafe.

Praktisk om Senja